Gučevo
Muzej Jadra

Opština Loznica je 24.05.1984.god. donela odluku o formiranju osnivačkog odbora Muzeja. Istorijski muzej Srbije je uradio stalnu muzejsku postavku, koja je smeštena u zgradi "Stare apoteke" u Loznici. 8.12.1986. godine Skupština opštine Loznica donosi odluku o proglašenju zgrade "Stara apoteka" za kulturno dobro, spomenik kulture jep po svojim svojstvima predstavlja najlepši primerak gradske arhitekture u ovom delu Srbije.
Muzej je otvoren 14.09.1987. godone prilikom obeležavanja dva veka od rođenja Vuka Karadžića. Muzej je kompleksnog tipa i sadrži predmete iz svih oblasti života i rada ljudi ovog kraja, od praistorije do 1950. godine. Formirane su zbirke koje su svake godine bivale sve bogatije i potpunije, pa tako sada arheološka zbirka poseduje 171 predmet, etnološka 410, istorijska 516, umetnička, numizmatična 195, zbirka ordenja 39 i preko 1500 dokumenata i fotografija.
Muzej Jadra programski učestvuje u obeležavanju značajnih datuma, događaja i ličnosti, što je posebno zapaženo pri obeležavanju cerske i gučevske bitke, godišnjice streljanja naroda 1941. godine u Dragincu i godišnjice velikog naučnika Jovana Cvijića kao i drugih značajnih datuma i ličnosti.
Pored stalne postavke, koju su građani u prilici da svakodnevno razgledaju, u prostorijama Muzeja Jadra priredi se, sa prigodnim programom, oko 10 izložbi godišnje, čije pojedinačno trajanje je od 10 do 12 dana, odnosno svake godine preko 100 dana traju povremene izložbe koje su raznovrsne po svojoj sadržini i karakteru.
U decembru 2002. godine u Muzeju Jadra je otvorena kancelarija za Veronauku, sa bibliotekom. Knjige biblioteke koristi oko 980 članova.