Galerija Mića Popović
Galerija Mića Popović
kuća Katića

Galerija Miće Popovića, akademskog slikara rodom iz Loznice, je poklon zbirka umetničkih radova rodnom gradu. Galerija je otvorena u oktobru 1989.god. idejom Skupštine opštine Loznica i galerije "Vid" iz Beograda. Istovremeno je Mića Popović proglašen za prvog Počasnog građanina Loznice.
            Rodnom gradu je darovao 20 slika, 18 grafika, 2 crteža, 2 mape sa grafikama, knjige koje su o njemu napisali Dobrica Ćosić, Lazar Trifunović, Zoran Gavrić, Borislav Mihajlović mihiz, Miodrag Pavlović i knjige iz oblasti slikarstva koje je on napisao. Tri godine kasnije Vera Božičković Popović, Mićina životna saputnica i sagovornik u umetnosti, kojoj su se oboje posvetili, galeriju je obogatila sa 6 svojih slika.
            Vremenski okvir stalne postavke čini "Čukundedova kuća", nastala 1936.god. i "Velika mrtva priroda" iz 1989. godine. U galeriji su izložene slike sa motivima stare Loznice.
            Mića Popović je rođen u Loznici 1923. godine. Godine 927, seli se sa roditeljima u Beograd gde završava školu. Već kao gimnazijalac učestvuje sa tri svoje slike na trinaestoj jesenjoj izložbi slika beogradskih umetnika u paviljonu "Cvijeta Zuzorić". Prvu samosatlnu izložbu otvara 1950. godine. Za dopisnog člana SANU izabran je 1978.god., za redovnog 1985. godine. Umro je u Beogradu 1998. godine.